2020 YILI RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

BU YAZIDA YAPILAN AÇIKLAMA SADECE ASTRONOMİK VERİLERE GÖREDİR. 29 RAMAZAN AKŞAMI MERCİLERİN AÇIKLAMASI BEKLENECEKTİR. BURADA Kİ YAZININ AMACI BİLİMSEL VERİLERE GÖRE FİKİR SAHİBİ OLMAK İÇİNDİR. 23 Mayıs 2020 akşam namazı itibari ile Hilal gözlem çalışmaları neticesinde bilgiler netleşecektir.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN

2020 YILI RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan bayramının yaklaşması ile birlikte bayram acaba ne zaman? , inşallah Türkiye ile aynı güne denk gelir! Neden biz İran’a ve ya Irak’a uyuyoruz ki biz Türkiye’de yaşamaktayız? şeklinde ve ya biraz daha farklı şekillerde sorular ile karşı karşıya kalmaktayız.

Uzun uzadıya sayfa sayfa makalelerin yıllardır yazıldığı 1400 yılı aşkındır bir türlü bitmeyen bu tartışma halen günümüzde de devam etmektedir. Hatta üstüne birde bu cümleler ile tepkiler büyümektedir TEKNOLOJİ ÇAĞINDA YAŞAMAKTAYIZ halen ilkel yöntemler ile dini yaşıyoruz…

Değerli muminlerin bu şekilde aklını kurcalayan soruların fazlalılığının yanında alimlerinde farklı söylemleri maalesef bu sıkıntıyı çözeceği yerde daha da karmaşık hale getirmektedir. Bunu geçen yılın en bariz yaşanmışlığı ile izah etmek isteriz. ELBETTE Kİ BU YIL RAMAZAN AYI TÜM MERCİLERİN İLANINA BAĞLI OLARAK TÜRKİYE’DE DİYANET VERİLERİNE GÖRE 1 GÜN SONRA BAŞLAMIŞ VE BUNUNLA BİRİLİKTE İHYA GECELERİ DE TAKVİME GÖRE 1 GÜN FARK İLE YAPILDIĞINI HATIRLATARAK!!! 2020  yılı Ramazan ayı için bu güne kadar da merciilere göre Ramazan günlerini geride bıraktık hatta İHYA/KADİR/EHYA gecelerini de ilan edilene göre geride bıraktık. Bayram günü de biz TÜRKİYE’de yaşıyoruz niye BAYRAM’ı falan yere göre yapıyoruz diyerek kendimizle çelişecek gibiyiz…. Fazla lafı uzatmadan….

Bildiğiniz gibi 2018 yılı Tüm taklid mercilerinin içerisinde AYETULLAH SEYYİD SİSTANİ haricinde tanınan ulemalar Ramazan bayramını ilan etmişti. Ve bu ilan şeklinin biz avam tabakadan çok alim tabakası daha iyi bilmektedir. Ayetullah Sistani’nin BAYRAM DEĞİL söylemine sadece bir kaç duyarlı ALİM ve bazı mukallitleri(takipçileri) tabi oldu ve bayramı bir gün sonra yaptılar. İşin fıkhi boyutu bir yana, AYETULLAH SİSTANİ’ye tabi olduklarını beyan eden TÜRKİYE’deki alimlerin bir kısmının bayram ilan etmeleri Seyyid Sistani mukallitleri içerisinde de maalesef ayrılıklar meydana getirdi.

Fıkhi bir derse girmeyeceğiz. Özetle şöyle söylenebilir Diyanet ve bazı ulema dünyanın herhangi bir yerinden hilalin görülmesini yeterli kabul ederken, bir kısım ulema bölgesel görülmeyi, bir kısmı ise gecesi aynı olan ülkeler kavramlarını esas almaktadır. Bu da doğal olarak farklı sonuçları doğurmaktadır. Bu konuda geçmiş yıllarda Seyyid Sistani’ye gelen soru ve verdiği yanıt aslında ne demek istediğimizi size izah edecektir. Sayfa sonunda ise astronomik verilere göre bir bayram günü ihtimali var mıdır? sorusuna inşaallah görsellere yer verilecektir.

REKLAM




ehlibeyttakvimi.com olarak tavsiyemiz sadece kendi merciiniz kim ise onun sözüne tabi olun ve güvendiğiniz kaynaklara itibar edin! Her merciinin hükmü elde edişi farklıdır. Ayın sabit olması taklidi bir mesele değildir ancak hükmün elde edilişi hususu taklididir. Yani itibar ettiğin muctehidin ayı görme kriteri bir başkası ile aynı değil ise tabi olmak uygun olmayabilir.

Bu sebeple;

Aşağıda soru ve cevabı dikkatle okuyunuz:

Soru: Hialin görülme meselesinde diğer konularda olduğu gibi kendi taklit merciinin fetvasına göre amel mi etmelidir?

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Mektebin Büyük Taklit Mercii Ayetullah Uzma Seyyid Sistani Hazretlerine (Bereketli sayesi daim olsun)

Allah’ın selamı, rahmet ve bereketleri üzerinize olsun!

Zatıâlinizin mektep acısından önem arz eden konularda görüş teatisinde bulunmak için Londra’da Ehlibeyt ekolüne tabi olan müminlere ait İslami merkezlerde sorumluluğu bulunan altı alimle her ay toplantı yapmaktayız.

Sözü geçen alimler İngiltere’deki son toplantıda hilal meselesini müzakere ettiler. Bu konunun orada genel bir sıkıntı ve büyük bir tartışma zemini oluştuğu görüldü. Bu, fakihler arasında hilalin rüyeti konusundaki görüş ayrılıklarından kaynaklanmaktadır. Özellikle geçen yıl ayın ilk günü veya bayram konusunda üç günlük bir ihtilafın oluşması cevap verilmesi son derce zor bir endişe konusu olmuştur. Bu sebeple zatıâlinize son olarak üzerinde müzakere edilmiş bahsin özetini sunuyoruz.

1-Astronomik kaideler ve uzman kişilerin tanıklığıyla hilalin Avrupa’nın çoğu yerinde Cuma günü gün batımından önce teleskopla görülme imkanı olduğu ispatlanmıştır.

2- Sizin kıymetli görüşünüze göre hilalin görülmesindeki ölçü herhangi bir engel bulunmaması durumunda hilalin bir şehirde rüyetiyle onun başka şehirdeki rüyeti arasında [bilimsel ve astronomik] bir bağlantı varsa, bunu boylamları da kapsayacak şekilde genişletmek mümkün müdür? Yoksa sadece bu, enlemlere özgü bir durum mudur? Zatıâlinizden Avrupa’da özellikle birleşik memlekette bulunan aileler arasındaki ihtilafı azaltacak isabetli bir karar almada bize yardımcı olmanızı ümit ediyoruz. Zira siz Muhammed (sallallahu aleyhi vealih) ümmetinin bir sığınağı ve dayanağısınız.

Şeyh Ali Alimi                                                      Şeyh Zafer Abbas

Şeyh Abdulhüseyin Muizzi                                   Seyyid Fazil Milani

Seyyid Muhammed Musavi                                   Seyyid Murtaza Keşmiri

 

Ayetullah Sistani’nin Cevabı:

Bismihi Teala

1- Her şehirde kameri ayın girişi o şehrin ufkunda hilalin [herhangi bir bulut ve sis gibi bir engel bulunmaması durumunda] çıplak gözle görülmesiyle başlar. Dolayısıyla hilalin sadece çıplak gözle “görülme imkanı” yeterli değildir.

 

2- İki şehir arasındaki ufuk müşterek olmalıdır; yani hilalin birinci şehirde bilfiil görülmüş olması harici engeller olmaması durumunda ikinci şehirde görülmesini de gerektirmelidir.

Hilalin rüyeti konusundaki en etkili hususlardan birisi, gün batımı sırasında hilalin ufuktaki yükseklik açısıdır. İki şehrin aynı boylamda bulunması hilalin bir gecede aynı yükseklikte zuhur etmesini gerektirmez. Çoğu zaman hilal güney yarım küredeki şehirlerin çoğunda rüyet edilebilmektedir. Bu, hilalin o şehirlerde münasip bir yükseklikte zuhur etmesinden dolayıdır.

Halbuki kuzey yarım kürede bulunan ve gecesi müşterek olan birçok şehirde hilal rüyet edilmeyebilir.Hatta bu şehirler birinci şehirlerle aynı boylamda olsalar bile görülmeyebilir. Çünkü hilal bu şehirlerde güneş batmadan önce batar veya gün batımından sonra ufukta uygun bir yükseklikte (görme açısında) zuhur etmez.

3- Kameri ayların başlangıcı konusundaki ihtilaf doğaldır ve bu konuda fakihler arasında diğer fıkhi konularda olduğu gibi, ayın girişindeki ölçü hususunda da görüş farklılıkları vardır.

Dolayısıyla her mükellef diğer fıkhi konularda olduğu gibi, bu konuda da kendi taklit merciinin fetvasına göre amel etmelidir. Müminleri de bu konudaki “görüş farklılıklarını kabullenme” kültürüne ulaştırmak için çaba sarf etmekte yarar vardır. Bu konu niza ve çatışma vesilesi edilmemelidir.

Ali Hüseyni Sistani

Tercüme: Mikail Gürel

Şafak Haber

Ehlibeyt Alimleri Sitesi

Alulbeyt Sitesi

RAMAZAN BAYRAMI 2020 HİLAL GÖRÜLME OLASILIĞI

Aşağıda bilim çağının bizlere sunmuş olduğu veriler ile de siz değerli dostlara hilalin göürülebilme ihtimallerini içeren görsel ve açıklamalara yer vermeye çalıştık. Ancak siz bayram haberini ehlibeyttakvimi mobil bildirim SMS & WHATSAPP hizmetinden bekleyiniz. (WHATSAPP Bilgi hattımız 02129090742)Mercilerin ofislerinden gelen bilgilere göre anlık bilgilendirme yapılacaktır. Aşağıdaki veriler sadece ASTRONOMİK verilere dayalıdır.

Not: Hilal gözlemi gün batımı esas olarak alınır aşağıdaki görseller buna göre yorumlanmıştır.

 

23 Mayıs 2020 Hilalin görülme olasılığı

23 Mayıs Hilal görülme olasılığı
23 Mayıs Hilal görülme olasılığı

 

23 Mayıs 2020 günü (akşam gün batımı ile) hilal gözlemlenmesi astronomik olarak Türkiye ve civar ülkeler için optik cihazlar için görülmesi mümkün olup 24 Mayıs 2020 gününün bayram olma ihtimali sadece görülmeyi teleskobik cihazları kabul eden merciler için (Örn: Seyyid Ali Hamanei) vardır. Gözle görülmeyi esas alan müçtehidler için görülme mümkün olmayacaktır(Örn: Seyyid Sistani).

24 Mayıs 2020 Hilalin görülme olasılığı

24 Mayıs Hilal görülme olasılığı
24 Mayıs Hilal görülme olasılığı

 

24 Mayıs 2020 günü (akşam gün batımı ile) hilal gözlemlenmesi astronomik olarak Türkiye ve civar ülkeler için çıplak göz ile görülme mümkün olacak olup 25 Mayıs 2020 gününün bayram gözle göremeyi esas alan müçtehidler için ve diğerleri için mümkün olacaktır.

 

Web sayfamızda yayınlanan reklamlar giderlerimiz için tıklamanız halinde finans kaynağıdır. Sitemiz içerikleri ile alakası yoktur. Uygun olmayan içerikleri Whatsapp üzerinden ekran görüntüsü ile bize iletmeknizi rica ederiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.