Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bu makalede Şia’da Bayram namazının nasıl kılındığı, Bayram günlerinin müstehap amelleri, Bayram Namazının vakitleri ve bazı konulara açıklıkı getirilmeye çalışılmıştır.

Bayram Namazı Tek Başına Kılınabilir mi?

Ramazan ve Kurban Bayramı namazları, masum İmam’ın (aleyhisselam) huzuru döneminde farzdır ve cemaatle kılınması gerekir. İmam’ın (aleyhisselam) gaybette olduğu şu dönemde ise, müstehaptır. Farz ihtiyat gereği, cemaatle kılınmamalıdır. Ancak recâ niyetiyle (Allah’ın emrine uygun olacağı ümidiyle) cemaatle kılınmasının sakıncası yoktur. Bazı ulemaya göre ise kılınması müstahaptır şeklinde yazılmıştır

Bayram Namazının Vakti Ne Zamandır?

Ramazan ve Kurban Bayramı namazlarının vakti, bayram günü güneşin doğuşundan öğlene kadardır.

REKLAM

Reklamlar web sayfamıza katkinicin alınmıştır. 1 kez tıklamanız bize maddi destektir.



Bayram Namazının Müstehapları?

Kurban Bayramı namazını güneş yükseldikten sonra kılmak müstehaptır.
Ramazan Bayramı’nda ise, güneşin yükselmesinden sonra iftar edilip, fıtra zekâtı verildikten sonra bayram namazını kılmak müstehaptır.
Bayram namazından önce gusül etmek, dua kitaplarında açıklanan duaları namazdan önce ve sonra sevap ümidiyle okumak müstehaptır.
Bayram namazında birinci rekatta Şems, ikinci rekatta Gâşiye surelerinin veya birinci rekatta A’lâ, ikinci rekatta Şems Surelerinin okunması müstehaptır.
Bayram namazında yerin üzerine secde etmek, tekbirleri alırken elleri kaldırmak ve namazı sesli kılmak müstehaptır.
Bayram namazının üstü kapalı yerde kılınması mekruhtur*(Ayetullah Humeyni)*.

Bayram Namazı Farz mıdır?

Ramazan ve Kurban Bayramı namazları, masum İmam’ın (aleyhisselam) huzuru döneminde farzdır ve cemaatle kılınması gerekir. İmam’ın (aleyhisselam) gaybette olduğu şu dönemde ise, müstehaptır. Farz ihtiyat gereği, cemaatle kılınmamalıdır. Ancak recâ niyetiyle (Allah’ın emrine uygun olacağı ümidiyle) cemaatle kılınmasının sakıncası yoktur. Bazı ulemaya göre ise kılınması müstahaptır şeklinde yazılmıştır

İmam’ın (Allah’ın selamı üzerine olsun) gaip olduğu zamanımızda Ramazan ve Kurban bayramı cemaatle kılınırsa, farz ihtiyat gereği namazdan sonra iki hutbe okunması gerekir. Hutbelerde, Ramazan bayramında fitre zekâtı hükümlerinin ve Kurban bayramında da kurban hükümlerinin denilmesi daha iyidir.

Bayram Namazına Kadınların Katılması Uygun mudur?

Kadınların bayram namazına gitmemeleri ihtiyat gereği müstehaptır. İhtiyar kadınlar için bu ihtiyat gerekli değildir.

Bayram Günü Gusül Almak Müstehap mıdır?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gününün guslü. Vakti, sabah ezanından güneş batıncaya kadardır. Bayram namazından önce yapılması, daha iyidir.

Bayram Günü Alınan Gusül İle Namaz Kılınabilir mi?

Seyyid Sistani ve Vahid Horasani’nin fetvasına göre bu müstehap olduğu kesin olan gusüllerde bu gusül alındıktan sonra abdeste gerek yoktur. Ancak Seyyid Hamanei için bu geçerli değildir. Namaz için abdest almak gerekmektedir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazında ezan ve ikame yoktur. Üç defa es-Salah (الصلاة) söylenmesi müstehaptır. Bayram namazı iki rekattır; Birinci rekatta Fatiha ve sure okunduktan sonra, beş defa tekbir alınmalı; her tekbirden sonra bir kunut okunmalı ve beşinci kunuttan sonra bir tekbir daha alınıp rükuya gidilmeli ve iki secde yapılmalıdır. Tekrar ayağa kalkılıp ikinci rekatta dört tekbir alınmalı ve her tekbirden sonra bir kunut okunmalıdır. Beşinci tekbir alındıktan sonra rükuya gidilmeli, rükudan sonra iki secde yapılıp, teşehhüt okunmalı ve selam verilmelidir.

Bayram namazı için okunması gereken özel bir sure yoktur. Fakat birinci rekatta Şems, ikinci rekatta Gâşiye surelerinin veya birinci rekatta A’lâ, ikinci rekatta Şems Surelerinin okunması müstehaptır.

Bayram namazı kunutlarında her türlü dua ve zikrin okunması yeterlidir. Ancak sevap umularak şu duanın okunması daha iyidir:

Kunut Duası

اَللَّهُمَّ اَهْلَ الْكِبْرِيَاءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوَى وَالْمَغْفِرَةِ اَسْأَلُكَ بِحَقِّ هَذَا الْيَوْمِ الَّذِى‌ جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِينَ عيِداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَليْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ كَرَامَةً وَ مَزِيداً اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى‌ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنِى‌ فِى كُلَّ خَيْرٍ اَدْخَلْتَ فِيهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُخْرِجَنِى مِنْ كُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ اَللَّهُمَّ اِنّى‌ اَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا سَأَلَكَ بِهِ عِبَادُكَ الصَّالِحُونَ وَ اَعُوذُ بِكَ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُكَ الْمُخْلَصُونَ

Okunuşı:
“Allahumme ehle’l kibriyâi ve’l azemeti ve ehle’l cûdi ve’l ceberûti ve ehle’l afvi ve’r rahmeti ve ehle’t takva ve’l mağfire. Es’eluke bihakki haze’l yevmillezî ca‘eltehu li’l muslimîne îyda ve li Muhammedin sallallahu aleyhi ve âlihi zuhren ve şerefen ve kerameten ve mezîden en tuselliye ala Muhammedin ve a’li Muhammedin ve en tudhilenî fî kulli hayrin edhalte fîyhi Muhammeden ve â’le Muhammedin ve en tuhricenî min kulli sûin ehrecte minhu Muhammeden ve â’le Muhammedin salavatuke aleyhi ve aleyhim. Allahumme innî es’eluke hayre ma seeleke bihi ibaduke’s salihûn ve eûzu bike mimmesteaze minhu ibaduke’l muhlesûn.”

Anlamı:
“Allah’ım! Ey ululuk ve azamet sahibi, ey cömertlik ve ceberut sahibi, ey af ve rahmet sahibi! Müslümanlar için bayram ve Muhammed (Allah ona ve Ehlibeyti’ne rahmet etsin) için birikim, şeref ve artış vesilesi kıldığın bu gün hakkına, Senden Muhammed ve Ehlibeyti’ne rahmet etmeni, Muhammed ve Ehlibeyti’ni kattığın her hayra beni de katmanı ve Muhammed ve Ehlibeyti’ni (rahmet ve selamın ona ve onlara olsun) çıkardığın her kötülükten beni de çıkarmanı diliyorum. Allah’ım! Senden, salih kullarının istediği şeylerin en iyisini istiyorum ve salih kullarının Sana sığındığı şeylerden ben de Sana sığınıyorum.”

Ramazan Bayramı Gecesi Okunan TEKBİR

Ramazan Bayramı gecesi, akşam ve yatsı namazının; bayram günü sabah, öğle ve ikindi namazlarının, yine Ramazan Bayramı namazının ardından şu tekbirleri söylemek müstehaptır:

اَللَّهُ اَكْبَرُ اَللَّهُ اَكْبَرُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَ لِلَّهِ الْحَمْدُ اَللَّهُ اَكْبَرُ عَلَى مَا هَدَانَا

Okunuşu:
“Allahu ekber, Allahu ekber, la ilâhe illellah, vallahu ekber, Allahu ekber, ve lillahi’l hamd, Allahu ekberu ala ma hedana.”

Anlamı:
“Allah en büyüktür; Allah en büyüktür. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Allah en büyüktür ve bütün hamd ve övgüler Allah’a mahsustur. Bizi doğru yola hidayet eden Allah en büyüktür.”

Kurban Bayramı’nda Okunan Zikir

Kurban Bayramı’nda, insanın bayram gününün öğle namazıyla başlayıp on ikinci günü sabah namazıyla biten on namazın ardından önceki hükümde açıklanan tekbirleri ve ardından şu zikri demesi müstehaptır:

اَللَّهُ اَكْبَرُ عَلَى مَا رَزَقَنَا مِنْ بَهِيمَةِ اْلاَنْعَامِ وَالْحَمْدُ للَّهِ عَلَى مَا اَبْلاَنَا

Okunuşu:
“Allahu ekberu ala ma rezekena min behîmeti’l en’ami ve’l hamdu lillahi ala ma eblana.”

Anlamı:
“Bize hayvanları rızk olarak veren Allah en büyüktür. Bizi imtihan eden Allah’a hamd olsun.”

Fakat Kurban Bayramı’nda insan Mina’da olursa, bayram günü öğle namazıyla başlayıp zilhiccenin on üçüncü günü sabah namazıyla biten on beş namazın ardından bu tekbirleri okuması müstehaptır.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.