Hz. İmam Mehdi accelallahu fereceh

Adı: Muhammed ((Allah onun zuhurunu çabuklaştırsın)

Künyesi: Ebul Kasım

Doğum Yeri: Irak’ın Semarra şehrinde

Doğum Tarihi: Hicretin 255. yılında Şaban ayının 15 de Miladi: 29 Temmuz 869 Cuma

Baba Adı: İmam Hasan Askeri (Aleyhisselam)

Anne: Nergis

Görev Yaşı: 5 yaşında babasının vafatının hemen ardından hemen imamlık görevine başladı.

Görev süresi869 yılından beri imamlığı devam ediyor.

Çocuk Sayısı: Bilinmiyor

Şehadet Yılı: Halen hayat Adır

Şehadet Sebebi: Halen hayat Adır

Şehadet Yaşı: Yaşıyor

Katılı: Yaşıyor

Mübarek Ziyaretleri: Yaşıyor

Kısaca Hayatı

On birinci İmam Hasan Askeri (aleyhisselam)’ın oğlu olan İmam Mehdi (accelallahu fereceh) Hicri 255 yılı Şaban ayının 15’inde, Samerra şehrinde sabah vakti dünyaya geldi. İsmini “Muhammed” koydular. Annesinin adı Nergis’tir. İmam’ın doğuşu, halkın çoğundan , özellikle Abbasi casuslarından gizli tutuluyordu. Çünkü 12. İmam’ın kıyamı Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve alih )tarafından müjdelendiği için Abbasi saltanatı endişe içerisindeydi. Bu yüzden İmam (aleyhisselam)’ın yok edilmesi için planlar tertipliyorlardı.

İmam Hasan b.Ali (aleyhisselam) hayatta iken, yalnızca İmam (accelallahu fereceh)’ı samimi dostu olan şialar ziyaret edebiliyorlardı. Babalarının şahadetinden sonra Abbasi saltanatı, İmam (accelallahu fereceh)’ın öldürülmesi için geniş çaplı bir harekete girişti. Allah Teala da bu hücceti için “Gaybet”i karar kıldı ve halkın gözünden uzak bir şekilde yaşamasını irade buyurdu.

İmam (accelallahu fereceh)’ın hayatını iki döneme ayırmak mümkündür:

1- Gaybet-i Suğra (küçük gizlilik dönemi).

2- Gaybet-i Kubra (büyük gizlilik dönemi).

Birinci gaybet döneminde temiz ve pâk yaratılışa sahip bazı kimseler İmam (accelallahu fereceh) tarafından, “vekalet” ve “niyabet” makamına tayin edildiler. Bu vekiller, şiilerin soru ve istifhamlarını Hz. Mehdi (accelallahu fereceh) ’a ulaştırır ve Hazretin yazdığı cevap ve tavsiyeleri “tevki” adıyla halkın istifadesine sunuyorlardı. Bu naiplerin isimleri şöyledir:

1- Ebu Amr Osman bin Said.

2- Ebu Cafer Muhammed bin Osman.

3- Hüseyn bin Ruh.

4- Ali bin Muhammed.

Dördüncü naip olan Ali bin Muhammed’in vefatı ile İmam (accelallahu fereceh)’ın tarafından özel olarak belirlenen niyabet makamı da kalkmış oldu ve İmam’la dolaylı olarak irtibat kurma yolu da kapanarak “Gaybet-i Kubra” dönemi başladı.

Hicri 328 yılından itibaren başlayan “Gaybt-i Kubra” ile artık hiç kimse İmam (accelallahu fereceh))’ın bulunduğu yerden haberdar değildi. İmam (accelallahu fereceh)’ın gerek mülakatlarında ve gerekse tevkiatlarında söylediği derin manalı sözler bu dönemdeki meselelere ışık tutmaktadır. Bu buyruklar gereğince İmam (accelallahu fereceh)’ın şiaları bu dönemde Diğer İmamlar (aleyhisselam)’dan hadis nakleden fakihlere uymalıdırlar. Gaybet-i Kubra döneminde bu fakihlerin taşıdıkları vazifeye Niyabet-i Amme (Genel Naiplik) denir. Bu esasa göre şartları haiz fakihler taklit mercii yani şer’i hükümlerde fetvalarına uyulması gereken kişilerdir. Yine bu esastan yöneticilik makamının da fakihe ait olduğu anlaşılıyor.

İmam (accelallahu fereceh)’ın dünyaya gelişinden bu güne kadar,H. Kameriye göre 1163 yıl, H. Şemsiye göre ise 1122 yıl geçmektedir. Bu zaman boyunca İmam (accelallahu fereceh)’nin şiaları, büyük bir coşku, aşk ve samimiyetle İmam (accelallahu fereceh)’nin yolunu beklemekteler. İnşaallah o büyük kıyam dönemi en kısa bir zamanda başlar. Bütün dünyanın, zulmet ve karanlıklarından sıyrılarak adalet ve nurla dolmasını dileriz, o günün ümidiyle…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.