Ramazan Ayı
Ramazan ayı veya Mübarek Ramazan ayı ya da Ramazanu’l-Mübarek , oruç tutmanın Müslümanlara farz olduğu Kameri ayların dokuzuncusudur. Kur’an-ı Kerim, bazı ayetlerin de vurguladığı gibi Ramazan ayında nazil olmuş ve Kadir Gecesi bu aydadır. Hz. İmam Ali (aleyhisselam) Ramazan ayının yirmi birinci günü şehit edilmiştir. Bu sebeple bu ay Şialar nezdinde daha da önem kazanmıştır.
Hadislerde Ramazan Ayı
- Hz. Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurmuştur: “Ramazan demeyiniz, şüphesiz Ramazan Allah Teâlâ’nın isimlerinden bir isimdir; lakin Ramazan ayı deyiniz.” Mizanu’l-Hikmet, h. 7442.
- Hz. Resulü Kibriya Efendimiz (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurmuştur: “Eğer kul Ramazan ayında ne olduğunu bilseydi, tüm yıl Ramazan olmasını isterdi.” Biharu’l-Envar, c. 93, s. 346.
- İmam Sadık (aleyhisselam) şöyle buyurmuştur: “Her kim Ramazan ayında bağışlanmazsa bir sonraki Ramazan ayına kadar bağışlanmaz, şayet Arefe’de hazır olursa.” Mizanu’l-Hikmet, h. 7461.
- İmam Sadık (aleyhisselam) şöyle buyurmuştur: “Tüm Kur’an-ı Kerim, Beytü’l-Ma’mur’a nazil oldu, sonra yirmi yıl zarfında Resulü Ekrem’e (sallallahu aleyhi ve alih) nazil oldu; İbrahim’in suhuf’u Ramazan ayının ilk günü; Tevrat Ramazan ayının altıncı günü; İncil Ramazan ayının on üçüncü günü; Zebur Ramazan ayının on sekizinci günü nazil oldu.” El-Kâfi, c. 2, s. 628.
- İmam Ali (aleyhisselam) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayı, Allah’ın ayı, Şaban ayı, Resulullah’ın ayı, Recep ayı ise benim ayımdır.” Vesailu’ş-Şia, c. 7, s. 266, h. 23.
- Hz. Resulü Kibriya Efendimiz (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden özgürlüktür.” Biharu’l-Envar, c. 93, s. 342.
- Hz. Resulü Kibriya Efendimiz (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurmuştur: “Ramazan, günahları yaktığı için Ramazan olarak adlandırıldı.” Mizanu’l-Hikmet, h. 7441.
- Hz. Resulü Kibriya Efendimiz (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurmuştur: “Göklerin kapısı Ramazan ayının ilk günü açılır ve ayın son gününe kadar kapatılmaz.” Biharu’l-Envar, c. 96, s. 344.
- Hz. Resulü Kibriya Efendimiz (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayı, Allah’ın ayıdır ve bu ayda Allah azze ve celle, hasenatı (sevapları) arttırır, günahları siler ve bu ay bereket ayıdır.” Biharu’l-Envar, c. 93, s. 340.
- İmam Bakır (aleyhisselam) şöyle buyurmuştur: “Her şeyin bir baharı vardır, Kur’an’ın baharı da Ramazan ayıdır.” Kâfi, c. 2, s. 630.
- Hz. Resulü Kibriya Efendimiz (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayının hilali çıktığında cehennem kapıları kapatılır, cennet kapıları açılır ve şeytanlar zincire vurulur.” Mizanu’l-Hikmet, h. 7453.
Ramazan Ayındaki Olay ve Etkinlikler
Birinci Gün
1- İmam Rıza’nın (aleyhisselam) veliahtlık günü (H. 200)
2- Mervan b. Hakem’in ölümü (H. 65)
3- Tebük Savaşı (H. 9)
Onuncu Gün
1- Kufelilerin mektuplarının İmam Hüseyin’e (aleyhisselam) ulaşması ( H. 60)
2- Hz. Hatice’nin (selamullahi aleyha) vefatı (10. Bi’set)
Onikinci Gün
1- Kardeşlik akdi töreni (H. 1)
Onüçüncü Gün
1- Haccac-ı Sakafi’nin ölümü (H. 95)
2- Hz. İsa’ya (aleyhisselam) İncil’in nazil olması
Ondördüncü Gün
1- Muhtar Sakafi’nin şehadeti (H. 67)
Onbeşinci Gün
1- İmam Hasan Mucteba’nın (aleyhisselam) doğum günü (H. 3)
2- Hz. Muslim b. Akil’in Kufe’ye doğru yolculuğu (H. 60)
Onaltıncı Gün
1- Muhammed b. Ebu Bekir’in Mısır’a girişi (H. 37/38)
Onyedinci Gün
1- Hz. Peygamberin (sallallahu aleyhi ve alih) miracı (5. Bi’set)
2- Bedir savaşı (H. 2)
3- Ayşe’nin ölümü (H. 58)
Onsekizinci Gün
1- Bir rivayete göre, Zebur’un Hz. Davud’a (aleyhisselam) nuzülü
Ondokuzuncu Gecenin Amelleri
- Yüz defa: اَسْتَغْفِرُ اللهَ رَبّي وَاَتُوبُ اِلَيْهِ. (Rabbim olan Allah’tan mağfiret diler ve ona tövbe ederim.)
- Yüz defa: اَللّـهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ اَميرِ الْمُؤمِنينَ . (Allah’ım! Emiru’l Müminin Ali’nin (aleyhisselam) katillerine lânet et.)
- Bu gecenin bir ameli de, şu duayı okumaktır:
اَللّـهُمَّ اْجْعَلْ فيـما تَقْضي وَتُقَدِّرُ مِنَ الاَمْرِ الَْمحْتُومِ، وَفيـما تَفْرُقُ مِنَ الاَمْرِ الحَكيمِ في لَيْلَةِ الْقَدْرِ، وَفِي الْقَضاءِ الَّذي لا يُرَدُّ وَلا يُبَدَّلْ، اَنْ تَكْتُبَني مِنْ حُجّاجِ بَيْتِكَ الْحَرامِ، الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ، الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمُ، الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ الْمُكَفَّرِ عَنْهُمْ سَيِّئاتُهُمْ وَاجْعَلْ فيـما تَقْضي وَتُقَدِّرُ اَنْ تُطيلَ عُمْري وَتُوَسِّعَ عَلَيَّ في رِزْقي، وَتَفْعَلَ بي كَذا وَكَذا. “Allah’ım! Kadir gecesinde hükmedip mukadder buyurduğun, hikmet üzere kararlaştırdığın, değişmeyen, dönüşü olmayan hükümlerin arasında beni de Beytü’l Haram’ının, hacları kabul olan, çabalarının karşılığı verilen, günahları affedilen, kötülüklerinin üstü örtülen hacıların-dan yaz. Ömrümün uzamasını ve rızkımın çoğalmasını mukadder buyur. Ve benim şu, şu… hacetlerimi yerine getir.” Uyarı: “Keza ve keza” (Şu, şu hacetlerim…) cümlesi yerine hacetler zikredilir.
Ondokuzuncu Gün
1- Müminlerin Emiri Hz. Ali’nin (aleyhisselam) başından darbe alışı (H. 40)
Yirminci Gün
1- Mekke’nin fethi (H. 8)
Yirmibirinci Gün
1- Müminlerin Emiri Hz. Ali’nin (aleyhisselam) şehadeti (H. 40)
2- İmam Hasan Mucteba’ya (aleyhisselam) biat (H. 40)
3- İbn Mülcem’in ölümü (H. 40)
Yirmiüçüncü Gecenin Amelleri (Kadir Gecesi)
- Ankebut, Rum ve Duhan surelerini okumak.
- Bin defa Kadir Suresini okumak.
- Hz. İmam Zaman (a.s) duasını okumak… اَللّـهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ…
- Şu duayı okumak:
اَللّـهُمَّ امْدُدْ لي في عُمْري، وَاَوْسِعْ لي في رِزْقي، وَاَصِحَّ لي جِسْمي، وَبَلِّغْني اَمَلي، وَاِنْ كُنْتُ مِنَ الأَشْقِياءِ فَاْمُحني مِنَ الأَشْقِياءِ، وَاْكتُبْني مِنَ السُّعَداءِ، فَاِنَّكَ قُلْتَ في كِتابِكَ الْمُنْزَلِ عَلى نَبِيِّكَ الْمُرْسَلِ صَلَوتُكَ عَلَيْهِ وَآلِهِ:(يَمْحُو اللهُ ما يَشاءُ وَيُثْبِتُ وَعِنْدَهُ اُمُّ الْكِتابِ). “Allah’ım! Ömrümü uzun ve rızkımı bol et. Cismimi sıhhatli tut; beni arzuma ulaştır. (Yaptığım amellerden dolayı) bedbaht insanlardan olmuş isem, beni bedbahtların arasından silip, mesut insanların arasına yaz. Şüphesiz sen gönderdiğin Peygamber’e (salâvatın onun ve Ehlibeyt’inin üzerine olsun) indirdiğin kitabında şöyle buyurmuşsun: Allah istediğini siler, istediğini sabit bırakır; ana kitap ise O’nun indindedir.”
- Şu dua da bu gecede okunur:
يا باطِناً في ظُهُورِهِ، وَيا ظاهِراً في بُطُونِهِ وَيا باطِناً لَيْسَ يَخْفى، وَيا ظاهِراً لَيْسَ يُرى، يا مَوْصُوفاً لا يَبْلُغُ بِكَيْنُونَتِهِ مَوْصُوفٌ وَلا حَدٌّ مَحْدُودٌ، وَيا غائِباً غَيْرَ مَفْقُود، وَيا شاهِداً غَيْرَ مَشْهُود، يُطْلَبُ فَيُصابُ، وَلَمْ يَخْلُ مِنْهُ السَّماواتُ وَالأَرْضِ وَمابَيْنَهُما طَرْفَةَ عَيْن، لا يُدْرَكُ بِكَيْفٍ وَلا يُؤَيَّنُ بِاَيْنٍ وَلا بِحَيْث، اَنْتَ نُورُ النُّورِ وَرَبَّ الأَرْبابِ، اَحَطْتَ بِجَميعِ الاُمُورِ، سُبْحانَ مَنْ لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّميعُ الْبَصيرُ سُبْحانَ مَنْ هُوَ هكَذا وَلا هكَذا غَيْرُهُ. “Ey aşikâr olduğu hâlde gizli ve ey gizli olduğu hâlde aşikâr olan; ey görünmemesine rağmen gizli olmayan ve ey aşikâr olmasına rağmen görünmeyen; ey zatının künhüne hiçbir vasıfla, hiçbir tarif ve (medihle) varılamayan; ey gözden kayıp olduğu hâlde hazır bulunan; hazır olduğu hâlde görünmeyen; arandığında bulunan; göklerden, yerden ve (bu ikisinin) arasından bir an dahi kaybolmayan; belli bir keyfiyetle algılan-mayan ve herhangi bir mekânda veya yönde yer tutmayan (Rabbim)! Sen nurun nurusun; efendilerin efendisisin; her şeyi kuşatmışsın. Münezzehtir misli olamayan, duyan ve gören (Allah).” Duanın ardından da hacetlerinizi dileyin.
- Gecenin sonunda gusül etmek.
Yirmiüçüncü Gün
1- Kur’an-ı Kerim’in nüzulü (1. Bi’set)
Yirmidördüncü Gün
1- Ebu Leheb’in ölümü (H. 2)
Önemli Günler Kaynakça
- Hüseyni Hatun Abadi, Abdülhüseyin, Vekaya’l Senin ve’l A’vam, kitabfuruşi İslamiyye, ş. 1352
- Ehlibeyt (aleyhisselam) Portalı sitesi
- Kumi, Şeyh Abbas, Feyzu’l İ’lam fi ameli’ş Şuhur ve vekayiu’l Eyyam, intişar subhu piruzi
- Mer’aşi Necefi, Seyyid Mahmut, Havadisu’l Eyyam, intişar nevid-i İslam, ş 1385
- Melbubi, Muhammed Bakır, el-Vekaiyu’l ve’l Havadis, intişar daru’l ilm, ş. 1369
- Mir Hafız, Seyyid Hasan, Takvimu’l Vaizin, intişar Elif, ş. 1416
- Nişaburi, Abdülhüseyin, Takvimu’ş Şia, intişar delil-i ma, ş. 1387
Ramazan Ayı İbadetleri
Bu kısım çok detaylı amelleri içerdiği için ayrı ayrı makale olarak yayın edilecektir.
Bir yanıt bırakın