Başlıklar
Ümmül Benin selamullahi aleyha Kimdir?
İsmi : Fatıma bint Hizam selamullahi aleyha
Lakabı : Ümmü’l-Benin
Ölüm Tarihi : 13 Cemaziyel Ahir
Baba Adı : Ebu’l-Mecl Hizzam bin Halit
Anne Adı : Leyla veya Semame
Türbesi : Medine, Cennetu’l-Baki
Eşi : Hz. Ali aleyhisselam
_________________________
Ümmül Benin selamullahi aleyha’nın Hayatı
Ümmü’l-Benin diye meşhur olan Fatıma bint Hizam, Müminlerin Emiri Hz. Ali bin Ebu Talib’in (aleyhisselam) eşidir. Ümmü’l-Benin (selamullahi aleyha) Şialar nezdinde saygınlığı ve ihtiramı yüksek olan bir hanımefendidir. Hz. Ümmü’l-Benin Hz. Ebu’l-Fazlı’l Abbas (aleyhisselam), Abdullah, Cafer ve Osman’ın annesidir. Bunların her dördü de Kerbela’da Aşura günü şehit olmuşlardır. Dört erkek çocuğun annesi olduğu için kendisine Ümmü’l-Benin (oğulların annesi) denmiştir.
Kerbela Vakıasından sonra, İmam Hüseyin (aleyhisselam) ve oğulları için sıkça ağıt yakmıştır, öyle ki Ehlibeyt (aleyhisselam) düşmanları dahi ona eşlik etmişlerdir. Ümmü’l-Benin’in (selamullahi aleyha) kabr-i şerifleri Baki Kabristanındadır.
Hz. Ebulfazl el-Abbas’ın (aleyhisselam) annesi ve îmam Ali’nin (aleyhisselam) eşidir. Hz. Fatıma’nın (selamullahi aleyha) şehadetinden sonra, kardeşi Akil aracılığıyla Hz. Ali (aleyhisselam) onunla evlenmiştir.
Benî Kilab kabilesindendi ve kız kardeşi Lubeyd, bir şairdi. Asil bir kadın olan Ümmül Benin(selamullahi aleyha) , köklü ve cesur bir aileden gelmişti. Hz. Zehra’nın evlatlarına karşı oldukça şefkatliydi. İmam Ali’yle (aleyhisselam) evliliğinden dört oğlu oldu. Bu oğullarının tümü, Aşura günü, Hz. Hüseyin’in (aleyhisselam) yanında şehit oldular.
Ummül Benin (selamullahi aleyha) , evlatlarının şehadetinden sonra her gün Abbas’ın (aleyhisselam) çocuklarını da yanına alarak Baki Mezarlığı’na gider, şehit evlatlarını anarak gözyaşı döker, Medine kadınları da ona eşlik ederek ağlarlardı.
Ebulfazl el-Abbas hakkında çeşitli şiirler de söylemiştir. Ümmül Benin’e (selamullahi aleyha) taziye için gelenlere “Artık bana Ümmül Benin (selamullahi aleyha) (oğullarının anası) demeyin, çünkü oğullarım yanımda değil; hepsi şehit oldu!” diyordu.
Beni Ümmül Benin (selamullahi aleyha) (oğullarının anası) diye çağırmayın!
Bana o aslanların kahramanlıklarını hatırlatın! Bir zamanlar oğullarım vardı, onlarla anılırdım Oysa bugün devran döndü, şimdi yalnızım!
Dört çocuk annesi bu yüce kadına henüz çocukları olmadan önce Fatıma diye hitap edilirdi. Bu çocuklar dünyaya geldikten sonra “oğullarının anası” manasına gelen Ümmül Benin (selamullahi aleyha) künyesi kullanıldı.
Oğullarından Ebulfazl el-Abbas (aleyhisselam) 34 yaşlarında şehit oldular.
Hz. Ali aleyhisselam ile evliliği
Hz. Fatıma’nın (selamullahi aleyha) vefatından yıllar sonra, Hz. İmam Ali (aleyhisselam) Arap soyunu tanımada ünlü olan kardeşi Akil’le asil bir aileden gelen, cesur ve savaşçı evlatlar doğurabilecek bir eş bulması konusunda istişarede bulundu. Akil, Hz. Ali’ye (aleyhisselam) Fatıma bint Hizam bin Halid’i önererek şöyle dedi: ‘Araplar arasında (Beni Haşim’den sonra) Beni Kilab kabilesinden daha cesur erkekler görülmemiştir.’ Böylelikle Hz. İmam Ali (aleyhisselam) kardeşinin de tavsiyesi üzerine Hz.Ümmü’l-Benin selamullahi aleyha ile evlendi.
Bu evlilikten Hz. Abbas aleyhisselam, Abdullah, Cafer ve Osman adlı dört çocuk dünyaya geldi. Bundan dolayı Fatıma’ya (selamulahi aleyha) Ümmü’l-Benin (oğulların annesi) denmiştir. Bu dört kişi cesaret ve kahramanlıklarıyla meşhurlardı. Hz. Ümmü’l-Benin’in (selamulahi aleyha) her dört evladı da Kerbela’da önderleri ve abileri olan İmam Hüseyin’in (aleyhisselam) yanında şehit düşmüşlerdir.
Denildiğine göre evliliklerinin üzerinden bir süre geçtikten sonra İmam Ali’den (aleyhisselam) kendisine Fatıma ismi yerine Ümmü’l-Benin diye seslenmesini ister. Gerekçesi ise Hz. Ali’nin kendisine Fatıma diye seslendiğinde Hz. Hasan aleyhisselam ve Hz. Hüseyin aleyhisselam’ın aklına anneleri Hz. Fatıma Zehra’nın (selamullahi aleyha) gelebilecek olması ve geçmişte yaşadıkları acı hadiseleri yeniden hatırlamaları olarak gösterilmiştir.
Kerbelada 4 evladınon şehit olduğu haberini duyunca o gayretli hanım şöyle buyurdu:
“Keşke oğullarım ve yeryüzünde olan her şey Hüseyin’e (aleyhisselam) feda olsaydı da o yaşıyor olsaydı.”
WikiShia’dan alıntıdır. Asıl kaynak için TIKLAYINIZ.
Konuşarak yazdığım için Yazım Hatasından dolayı herkesten özür diliyorum benim ne yazmak istediğimi bilen bilir zaten
Hazreti Fatıma’nın Zehra Selamullah aleyha Hz Ali Aleyhisselam’a ümmül beni eş olarak seçmesini bu dünyadan gitmeden önce bildirdiği naklediliyor vardır mutlaka bir bildiği ki Hz Fatıma Kız Zehra Resulullah aleyha hemen benim annemizi Hazretleri Aleyhisselam’a layık görmüştür
Ümmül Benin sa.nın ziyaretnamesi var mıdır? Allah razı olsun
Allah razı olsun…