Hz. İmam Muhammed Taki aleyhisselam

İmam Muhammed Taki Cevad aleyhisselam
İmam Muhammed Taki Cevad aleyhisselam

Hz. İmam Muhammed Taki aleyhisselam

Adı: Muhammed (Aleyhisselam)

Künyesi: Ebu Cafer

Lakabı: Cevat

Doğum Yeri: Medine:

Doğum Tarihi: Hicretin 195. yılında Recep ayının 10’ da Miladı: 8 Nisan 811

Baba Adı: İmam Rıza (Aleyhisselam)

Ana Adı: Hayzaran

Görev Yaşı: İmam Cevat (Aleyhisselam)7 yaşında imam olmuştur.

Görev süresi: 18 yıl imamlık yapmıştır.

Çocuk Sayısı: İmam’ın 2 erkek 2 kız olmak üzere 4 çocuğu var.

Erkekler: 1-İmam Ali Naki (Aleyhisselam)2-Musa

Kızlar: 1-Fatıma 2-Emame

Şehadet Yılı: Hicretin 220. yılında Zilkade ayının sonunda Miladi: 30 Haziran 816

Şehadet Sebebi: Karısı tarafından zehirlenerek şehit edildi

Şehadet Yaşı:25

Katılı: Hanımı Ummul Fazl

Mübarek Ziyaretleri: Irak’ın Kazımeyn şehrinde.

Kısaca Hayatı

Hz. İmam Muhammed b. Ali (aleyhisselam), Hz. İmam Ali b. Musa (aleyhisselam)’’ın oğludur, en ünlü lakabı Taki’dir. Bazen de Cevad ve ibn-ür Rıza lakabıyla anılır. Hicretin 195. yılında Medine’de dünyaya geldi. Şia rivayetlerine göre hicretin 200. yılında, Abbasi halifesi olan Mu’tasım’ın tahrikiyle Me’mun’un kızı vasıtasıyla zehirlenip şehit edildi ve Kazimiye’de büyük babası olan İmam Musa Kazım (aleyhisselam) ‘ın türbesinin yanında defnedildi.

Babası şehadeti şereflendirirken kendisi Medine’de idi. Me’mun’un isteği ile hilafet merkezi olan Bağdat’a geldi. Zahirde bir çok ilgi ve muhabbet gösterdiler. Hatta Me’mun, kızını İmam (aleyhisselam)’la evlendirip, İmam (aleyhisselam)’ı Bağdat’ta kalmasını sağlayarak İmam (aleyhisselam)’ı içten ve dıştan göz altına aldı.

Bir süre sonra imam (aleyhisselam) Medine’ye döndü ve Me’mun ölünceye kadar Medine’de kaldı. Me’mun’dan sonra Mu’tasım hilafeti ele geçirince, tekrar imamı (aleyhisselam) Bağdat’a çağırttı ve orada göz altında bulundurdu. Daha sonra Mu’tasım’ın tahriki üzerine, imam (aleyhisselam) sözde hanımı olan kişi tarafından zehirlenerek şehadeti şereflendirdi.(1)

__________________

1- İrşad- Müfid, s.297. Usul-u Kafi, c.1, s.492-497. Delail-ul İmame, s.201-209. Menakıb-ı İbn-i Şehraşub, c.4, s.377-399. Fusul-ul Mühimme, s.247-258. Tezkiret-ül Havas, s.358.


REKLAM


Web sayfamızda yayınlanan reklamlar giderlerimiz için tıklamanız halinde finans kaynağıdır. Sitemiz içerikleri ile alakası yoktur. Uygun olmayan içerikleri Whatsapp üzerinden ekran görüntüsü ile bize iletmenizi rica ederiz.








İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.